Nekem a neve sem árult el semmit, de amint elolvastam, biztosra vettem, hogy ezt a süteményt meg fogom csinálni. Nem csalódtam, annyira finom, hogy nehéz szavakat találni.
A receptet a Cookta oldaláról vettem, egy az egyben közlöm az ott leírtakat.
A rugelach a közép-európai zsidó konyha egyik különösen finom süteménye, egy gazdagon töltött nagyon omlós tészta, ami lehet kifli és tekercs is, attól függően, hogy először vágjuk, töltjük, tekerjük, vagy töltjük, tekerjük, vágjuk. Különlegességét az adja, hogy a tészta krémsajttal és vajjal készül, ettől elképesztően puha, viszont nem is túl könnyű dolgozni vele, mert elég ragacsos, így mindenképpen jól le kell hűteni, mielőtt nyújtanánk és töltenénk, illetve még akkor is érdemes visszahűteni, mielőtt betolnánk a sütőbe, hogy igazán tökéletes legyen a végeredmény.
A rugelach furcsa módon Amerikában lett igazán népszerű, onnan irigyeljük és tanuljuk vissza a különlegesen finom sütit. A kivándorló közép-európai zsidóság megőrizte és finomította tovább az óhazából magukkal vitt és féltve őrzött receptet, és a krémsajt megjelenésével még finomabbá tette a korábban vajas-tejfölös tésztájú receptet. Lehet, hogy nálunk is megőrződött volna, mi azonban csigának, tekercsnek, kiflinek neveztük át... De adjuk meg a rugelachnak, ami jár neki.
Most Nutellával és csokoládéval töltve készült, ennek apropója pedig, hogy 2007 óta február 5. a Nutella napja, akármit is jelentsen ez. De egy finom sütinek mindig van apropója! Rajtunk ne múljon, jöjjön a nutellás recept!
NUTELLÁS-CSOKIS RUGELACH
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg natúr krémsajt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál ecet
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg Nutella
10 dkg étcsokoládé
maréknyi dió, mandula vagy mogyoró
Elkészítés:
A lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük, egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és 1-2 perc alatt morzsásra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a krémsajtot és az ecetet, és összedolgoztatjuk puha tésztává, majd kivéve a késes fejet a tésztát egy fóliára szedjük, bucivá formázzuk, becsomagoljuk, és legalább 1-2 órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
Készítés előtt a diót, mandulát vagy mogyorót durvára vágjuk. A Nutellát egy tálba tesszük, és gőz fölött felmelegítjük, hogy könnyebben kenhető legyen. Az étcsokoládét késsel apróra vágjuk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, kettéosztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük Nutellával, megszórjuk a felaprított csokoládéval és a csonthéjassal, majd a tésztát feltekerjük, éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire állítgatjuk a tekercseket, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt megsütjük a brutálisan finom, nagyon csokis süteményeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése