Könnyen és viszonylag kevés ráfordítással, szerény alapanyagokból finom, ízes vacsorát készíthetünk, ha van a hűtőben otthon valamilyen darált húsunk. Ehhez a fogáshoz tényleg nincs szükségünk nagy előkészületekre, hiszen amíg a hús sül, a tészta is kifő. A mártás készítésével záródó konyhai akciónk végeredménye egy nem túl nehéz, nem túl drága, viszont illatos, ízes vacsora 4 személy részére. Természetesen akár könnyű ebédnek feltálalható.
APRÓ HÚSGOMBÓCOK, ÍZES MÁRTÁSBAN, MAKARÓNIVAL
HOZZÁVALÓK
4 személy részére
só
bors
300 g darált hús (lehet vegyesen marha+sertés, esetleg marha+pulyka)
1 egész, közepes méretű tojás
1 teáskanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál szárított kakukkfű
400 gramm sárgarépa
100 gramm fagyasztott zöldborsó
300 gramm tészta (legjobb a kisméretű makaróni)
1 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál vaj / margarin
2 evőkanál liszt
1/4 l tej
1 teáskanál szerecsendió őrlemény
ELKÉSZÍTÉS:
Először a húsgolyókat állítsuk össze. Az összes hozzávalóval jól gyúrjuk át (tojás, hús, zsemlemorzsa, kakukkfű, só, bors, 1/2 reszelt vöröshagyma), majd nedves kézzel apró golyókat alakítunk ki és forró (de nem égetően forró) olajban (nem kell, hogy teljesen ellepje) piros-barnára sütjük (kb 4-5 perc/adag). Ha a hús kisült, tegyük félre és egy nagyobb edényben tegyünk fel sós vizet forrni. Vágjuk szálasra és kisebb, gyufaszálhosszú darabokra a sárgarépát, majd amikor a víz forr, dobjuk bele a zöldborsóval együtt és főzzük kb 15 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki, de a vizet ne öntsük le, mert ebben most megfőzzük a makarónit. Előtte azonban tegyünk a vízbe sót. Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást. A vajon sárgára pirítjuk a maradék 1/2 apró kockára vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ha szükséges vizet teszünk hozzá (vagy húsleves alaplét) és a szerecsendió őrleményt. Mártás sűrűségűre főzzük.
A közben puhára főtt tésztát leszűrjük és összekeverjük a répával, borsóval, mártással és egyszer összeforraljuk.
Tálaláskor adjuk hozzá a húsgombócokat.
Bevezető:Hedera
Szerző: Auskochen&Geniesen
Fotó: Auskochen&Geniesen
Forrás: Lecker
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése