Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Házi fagyi, egy édes-jeges felfrissülés a forró napokban

Több házi fagyi receptje forog a neten, szakácskönyvekben, magazinokban is találhatunk szép számmal ilyet. Ám ez az alaprecept, ami a Béres Egészségklub FB oldalán találtam, abban különbözik leginkább a megszokott házi, főzött fagyiktól, hogy elkészítési ideje - leszámítva a gyümölcsök fagyasztási idejét - hihetetlenül rövid. Tényleg néhány perc és tálalhatjuk a felfrissülést hozó édességet.

Ezen kívül egészséges, hiszen mézzel, gyümölccsel, joghurttal készül plusz adalék anyagok nélkül. Én már ki is próbáltam, naná, nagy fagyirajongó vagyok...elolvasva a receptet, tudtam, itt nem csalódom. Nincs hamisítás, nincs túlzás, nincs más, csak egy valójában nagyon egyszerű finomság. Érdemes kipróbálni. Az alaprecept banánból és sárgabarackból készül, de bármilyen más gyümölcs megfelelő hozzá. A lényeg, hogy a banán minden formációban szerepel.

Lássuk a receptet



Házi fagyi joghurtból, gyümölcsökkel


Hozzávalók: 


1/2 kg kockára vágott, keményre fagyasztott sárgabarack 
6 kisebb méretű, karikákra vágott fagyasztott banán 
2,5 dl sűrű joghurt, lecsepegtetve  (vagy görög joghurt)
2 evőkanál méz (vagy 2 kanál cukor, ízlés szerint)

Tipp: 1 zacskó bourbon vanília, 
vagy 1-2 teáskanál bourbon vanília esszencia
Tipp: még ízesebbé tehetjük 2-3 evőkanálnyi natúr tejszínes krémsajttal,
 vagy mascarponéval

Elkészítés:

Először a gyümölcsöket fagyasszuk jég keménységűre. Ez a leghosszabb idő..legalább 5-6 óra szükséges, vagy egy egész éjszaka. Ajánlatos különböző darabolt gyümölcsöket dobozokban előre lefagyasztva tárolni a mélyhűtőben, hogy igény esetén azonnal rendelkezésünkre álljon a konyhakész alapanyag. Málna, eper, szeder, ribizli, áfonya, őszibarack, mangó...bármelyikből elkészíthetjük ezt a finom, joghurtos fagyit, egy a lényeg, banán mindig legyen, mert ez adja a fagyi alapját 

A fogyasztás előtt a joghurtot csepegtessük le. Ezt egy tüllel, vagy egyéb ritkás szövésű textillel bélelt tea-, vagy tésztaszűrőben tudjuk a legkönnyebben elérni, vagy használjunk krémes, sűrű görög joghurtot. Lecsepegtetés után keverjük bele a mézet, vagy a cukrot (esetleg a vaníliát) és jó hideg állapotban keverjük hozzá az ízlésünknek megfelelő krémsajtot (ami akár el is maradhat). 
Most kivesszük a fagyott gyümölcsöt és erős, késes aprítógéppel krémesre daráljuk (az állag lehet ízlés szerint darabos, vagy teljesen pépes-krémes)

Tálalás előtt még érdemes kicsit ráfagyasztani (nem túl hosszú ideig, kábé fél óra) és fagyikanállal a szokásos módon poharakba adagolva tálalhatjuk.
Ízlés szerint tejszínhabbal, vagy gyümölcsszelettel, gyümölcs öntettel, olvasztott csokival, alkoholos sziruppal még tovább fokozhatjuk a hatást, ám az alapfagyi is remek és egészséges.


további házi fagyi recepteket itt találhattok




megj. a kép illusztráció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)