Jöjjön a recept:
Almás daratorta
(elkészítési idő: 50 perc)
Hozzávalók:
...a sült almához:
4 közepes méretű héjas alma,
2-3 evőkanálnyi vaj, a forma kikenéséhez,
2-3 evőkanálnyi cukor,
...a tésztához:
3 evőkanál olvasztott vaj,
4-5 evőkanál cukor,
0,5 l teljes tej,
7-8 evőkanál búzadara,
1/2 teáskanál vanília kivonat,
vagy 1-2 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanálnyi aranymazsola,
4 egész tojás
1/2 citrom leve,
csipet só,
Tipp:
teáskanálnyi almapálinkával
lehet tovább ízesíteni
továbbá bármely idény gyümölcs használható
ehhez a recepthez. Kemény gyümölcs esetén elősütjük,
puha, lédús gyümölcs (sárgabarack, érett szilva, stb)
esetén az elősütés el is maradhat.
Elkészítés:
először felfűtjük a sütőt 180 C°-ra. Ezután az almákat egy vékonyan megvajazott sütőlapon megsütjük, kevés vajjal a gyümölcsöket is lekenjük. Addig sütjük, amíg egy húsvillát nem tudunk könnyedén beleszúrni. Ezután egy közepes méretű (kábé 18-23 cm) ovális (vagy bármilyen) formájú kerámiatálat (lehet jénai) kivajazunk, megszórjuk kevés kristálycukorral. Ezután csipet sóval, 4 kanál cukorral, mazsolával, vaníliával (esetleg az almapálinkával) megfőzzük a tejbedarát. Kihűtés után könnyedén belekeverjük a maradék vajat (kb 2 evőkanálnyi), a 4 tojás sárgáját, majd keményre felverjük a tojáshabot a citromlével és ezt is könnyedén hozzáforgatjuk a kihűlt, kivert darához. Most a kikent formába öntjük a masszát, a megsült almákat beleültetjük, finoman megszórjuk kristálycukorral és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Langyosan, vagy hidegen egyaránt isteni.
Hozzá illő ital: almabor, almapezsgő, almatea
forrás: BBC-food/Raymond Blanc
Fotó: WSJ.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése