Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Gnocchi gorgonzola szósszal

Itt van az Ősz, itt van újra...jut eszembe ilyenkor ősz elején a költemény. Nem csoda, a kora ősz minden szépsége elvarázsolja az embert. A fények már nem vakítanak, a meleg is inkább langyos, a színek kezdenek harsogó zöldből színpompás sárga-vörös-bordó-barna árnyalatokkal kedveskedni nekünk. Leginkább ilyentájt jut eszünkbe kimenni a természetbe, esetleg gombát keresni, szép leveleket, erdei fák, cserjék termését gyűjteni. Megnyugtató és lélekgyógyító, egészségünkre pedig egyértelműen jó hatással van egy-egy ilyen túra. A szedett gomba először gombaismerőhöz, majd legjobb esetben konyhánkban köt ki. De ha nincs szerencsénk és nem találunk gombát, ám mégis imádjuk a gombás, őszt idéző ételeket, irány a piac. Legtöbbször sikerül legalább néhány fajta gombát beszereznünk és ehhez ajánlok most egy remek receptet. Akár ebédre, vagy vacsorára jó ötlet. Egytálételként biztosan sokunk kedvence lesz.



GORGONZOLÁS GNOCCHI 
RÓKAGOMBÁVAL ÉS BACONNAL


HOZZÁVALÓK
(kb 4 főre)

30 dkg rókagomba (vagy egyéb fajta)
3 szál újhagyma, karikára vágva
15 dkg húsos szalonna, csíkokra vágva
kevés repce(vagy egyéb) étolaj
só, bors
kevés apróra tépett oregano (vagy szárított)

a gnocchi hozzávalói:

50 dkg burgonya
3 tojás sárgája
4 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj,
só, bors, szerecsendió

a sajtkrém hozzávalói:

10 dkg tejszín
20 dkg Gorgonzola
durvára tört bors


ELKÉSZÍTÉS

Először a rókagombát dinszteljük meg a szalonnával, hagymával, kevés olajon, enyhén sózzuk, borsozzuk és kevés oreganóval hintjük, majd félretesszük.

Ezután elkészítjük a gnocchit. Ehhez sós vízben megfőzzük a burgonyát, hűtjük és áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, borsot, szerecsendiót és a 4 evőkanál liszttel jó, rugalmas tésztát készítünk. Ha túl lágy, egy kevés liszttel tömöríthetjük. 
A kész tésztából először rudakat sodrunk, majd kisebb (4-5  cm) darabokra vágjuk. Villával megnyomhatjuk, így rácsos mintát kapunk, de ez elhagyható.



Lobogó, sós vízben nagyon rövid idő alatt megfő. Ahogy feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, kevés hideg vízzel öblítjük és a felolvasztott vajjal serpenyőben összeforgatjuk, félretesszük.

Legutoljára a sajtkrémet készítjük el. A kis darabokra tört/vágott sajtot a tejszínnel együtt forró gőzfürdő felett simára keverjük, nem főzzük. Tálaláskor a gnocchi tetejére öntjük, mellé kínáljuk a gombás, szalonnás ragut, kevés durvára őrölt borssal hintjük.


(akit érdekel, egy remek leírásból többet megtudhat a híres Gorgonzola sajtról itt



Bevezető: Hedera
Fotó 1. 2. Forrás
Fotó 3.: Hedera

Forrás: Stuttgartcooking


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)