Bár még a kert, a táj, a hangulat nyárias, a nyitott ablakon kora reggel beáramló hűvös, a késő délutáni gyorsabb alkonyra váltó égbolt emlékeztet: Jön az ősz.
Hozzáteszem gyorsan, hozza a szokásos őszi örömöket. Nagy kirándulásokat színpompás erdőkben, délutáni szűrt fényeket a kertben, langyos szellővel és később a finom, esti forró teákat, valamint a mindig kincskereső ember programját: gombát keresni ismert és kevésbé ismert helyeken. A gomba jó esetben a konyhára kerülve, finom vacsorává, ebéddé lényegülve igazol bennünket: jó ez az ősz mégiscsak.
Egy finom gombás-betyáros receptre leltem a Kifőztük oldalán. Az ízes, illatos finomság plusz ötlettel gondol a diétázókra is, ugyanis gluténmentes lisztből készült nokedli a körete. Természetesen bármilyen liszttel elkészíthető, hisz a lényeg a gomba, a zamatos húsgombóc, a szósz és....jöjjön a recept.
BAKONYI BETYÁRGOMBÓC
(csökkentett szénhidrát tartalmú lisztből készült galuskával)
HOZZÁVALÓK:
1 kg darált hús
50 dkg gomba
1 tojás
2 teáskanál kukoricakeményítő
3 dl tejföl
2 vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só
frissen őrölt bors
őrölt pirospaprika
a sütéshez:
olaj
a galuskához:
14 dkg "Szafi Reform" gluténmentes,
csökkentett szénhidráttartalmú galuska lisztkeverék
4 tojás
1/2 dl víz
só
ELKÉSZÍTÉS:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. A felét a darált húshoz adjuk, beleütjük a tojást, sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és forró olajban mindet körbepirítjuk.
Közben a maradék hagymát megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és paradicsomot. Kevés víz hozzáadásával összeforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és puhára főzzük. Végül az ételt behabarjuk a tejfölben elkevert keményítővel.
Közben a galuskához a tojást 1 csipet sóval és a vízzel elvegyítjük, hozzáadjuk a lisztkeveréket, és simára dolgozzuk. Bő, forró, sós vízbe szaggatjuk, és kb. 3 percig kevergetve főzzük. Ezután leszűrjük, és jól leöblítjük.
A mártásos gombócokat a galuskával körítve tálaljuk.
Közben a maradék hagymát megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és paradicsomot. Kevés víz hozzáadásával összeforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és puhára főzzük. Végül az ételt behabarjuk a tejfölben elkevert keményítővel.
Közben a galuskához a tojást 1 csipet sóval és a vízzel elvegyítjük, hozzáadjuk a lisztkeveréket, és simára dolgozzuk. Bő, forró, sós vízbe szaggatjuk, és kb. 3 percig kevergetve főzzük. Ezután leszűrjük, és jól leöblítjük.
A mártásos gombócokat a galuskával körítve tálaljuk.
(saját fotó:gombatál)
Tipp: ha kedvünk (étvágyunk) van hozzá, tovább gazdagíthatjuk a húsgombócokat 5-10 dkg nagyon apróra vágott (vagy mixelt) füstölt szalonnával. Plusz íz, ha a darált húst fele-fele arányban marha-sertéshúsból készítjük.
Bevezető szöveg: Hedera
Recept leírás és ételfotó: Kifőztük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése