Lassan vége a nyárnak. Nem árt, ha az ősz ízes gyümölcseiből próbálunk néhány üveggel átmenteni a hűvösebb napokra magunknak, családunknak. Kompót, lekvár, vagy ivólé? Mindegy..de inkább is-is. Most egy ivólé receptet hoztam.
Szilva, szőlő, őszibarack, körte, alma....egytől egyig finom ivólének. Nagyjából hasonló módon, bármelyikből elkészíthető az ajánlott ital.
A kora őszi, nyár végi körte elég gyorsan romló gyümölcs. Ha saját kertünkben sok terem, vagy nagyobb mennyiséget kapunk, vásárolunk, érdemes kipróbálni az alábbi recept alapján készített zamatos ivólé elkészítését.
A receptben 5 kg gyümölcsből készült 10 liter ivólé
A körték alapos mosás, tisztítás, hámozás után nagyobb fazékba kerültek. Ha nincs nagyméretű edény, akkor ketté vesszük a mennyiséget és mindegyik edényt félig töltünk vízzel összesen 3 evőkanál citromsavat szórunk hozzá, végül a felaprított körtét. Lényeg, hogy a víz éppen lepje el a gyümölcsöt. Addig forraljuk, amíg teljesen meg nem puhulnak, ekkor szűrőkanállal kimeregetjük a gyümölcsöt és összeturmixolva visszatesszük. Ekkor teszünk hozzá összesen 1 kg kristálycukrot és még egyszer felforraljuk. Aki szereti, kevés fahéjjal tovább ízesítheti az italt. Érdemes kóstolgatni és ízlés szerint tovább cukrozni. Az előre elkészített, mosott, forró vízzel teli tepsibe állított üvegekbe merjük a sűrűjével együtt és nagyon kevés NaBenzoátot szórunk a tetejükre. Végül az üvegeket a szokásos celofán+kupak megoldással légmentesen lezárjuk
Ajánlatos száraz dunsztban tartani. Takarókból puha ágyat vetünk, ide szállásoljuk el a finom ivólével teli üvegeket, kihűlésig.
saját jegyzet
saját recept
fotó:polza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése