Egy szép, napfényes őszi nap, ünnep, vagy vasárnap, asztali örömeit fokozhatja, ha a délutáni desszert színei, illatai az évszakkal harmonizálva csábítanak édes örömök élvezetére, ami jelen esetben egy-két szelet fűszeres-sajtkrémtorta a Cooking Classy gyűjteményéből.
FŰSZERES ŐSZI TORTA
Hozzávalók
318 gramm liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
2,5 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
370 gramm barna cukor
175 ml növényi olaj
185 gramm cukrozatlan almaszósz/almapép, akár nyers, akár dinsztelt)
4 nagy tojás
2 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
240 ml író (vagy kefír, esetleg sovány joghurt)
150 gramm apróra vágott pekán dió (elhagyható, vagy helyettesíthető sima dióval)
Krém hozzávalói
35 dkg krémsajt (natúr)
10 dkg lágy vaj (nem felolvasztott)
440 gramm porcukor
1/2 teáskanál vanília kivonat (vagy 1/2 zacskó vaníliás cukor)
ELKÉSZÍTÉS
Először is fűtsük fel a sütőt 180 C°-ra, majd készítsük elő a kerek tortaformát (23, vagy 24 cm átmérő), olajspray-vel, vagy vajjal zsírozzuk, lisztezzük és tegyük félre.
Keverőtálban először a tojások fehérjét verjük fel, tegyük félre, majd a tojások sárgáját és az összes többi hozzávalót - a liszt, sütőpor, szódabikarbóna kivételével - habosra keverjük ki. Végül lazán beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával kevert lisztet és a tojások felvert habját. Betesszük a sütőbe és kb 28-35 perc alatt (vagy tűpróbáig) készre sütjük. Sütőrácson teljesen kihűtjük és elkészítjük a krémsajtot. Ehhez előbb a szoba hőmérsékletű krémsajtot, vajat, cukrot és vaníliát nagyon krémesre kikeverjük (géppel gyorsabb), majd betesszük a hűtőbe (legjobb néhány percre - kb 10-15 percre - mélyhűtőbe tenni) és először a két lapba vágott tortát megtöltjük, majd a tetejét a képen látható módon - vagy ízlésünk szerint - megkenjük.
Oldalát vagy a leírás szerint apróra tört pekándióval, vagy sima tört dióval jó alaposan megszórjuk. A tetejét körben a szélén, sárga, piros, barna, esetleg arany színű cukordísszel szórjuk.
(megjegyzés: természetesen ízlés szerint a fűszerek mennyisége és fajtája változtatható)
Bevezető:Hedera
Forrás és fotók: Cooking Classy
köszönet a Cooking Classy-nak a receptért
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése