Az ősz egyik kedvenc gyümölcsével, a körtével készült az alábbi verzió. Illik hozzá a karamell..hm...semmi nem tart vissza egy kísérlettől.
HOZZÁVALÓK
175 gramm sima liszt
1,5 teáskanál sütőpor
80 ml tej
2 egész tojás
1/2 teáskanál vanília kivonat (vagy
1/2 zacskó vaníliás cukor)
100 gramm barna cukor
60 gramm vaj
2 nagy körte (hámozva, cikkekre
vágva)
90 gramm vaj
90 gramm porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Először fűtsük fel a sütőt 180 C °-ra
és hámozzuk meg, vágjuk cikkekre a körtéket.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a 60
gramm vajat, tegyük bele a barna cukrot és karamellizáljuk óvatosan. Amikor már
a karamelles vaj buborékot vet, öntsük vajjal kikent tortaformába és a
körtecikkeket helyezzük bele.
Most elkészítjük a tésztát. Ehhez
előbb a 90 gramm vajat a 90 gramm porcukorral keverjük habosra, majd előbb az
egész tojásokat, majd a tejet, vaníliát, végül a sütőporral kevert lisztet
adjuk a masszához. Öntsük a körtés karamellre és tegyük be a sütőbe. Kb 35 perc
alatt süssük készre (legszebb, ha aranybarna) és ha megsült óvatosan vegyük ki
a tortaformához (ehhez legjobb a csatos forma).
Hűtsük ki langyosra, majd egy éles
kés, vagy vékony damil segítségével lazítsuk meg az alját a tálcán (vagy a
tortaforma fenekén) és egy lapos tálra nagyon óvatosan fordítsuk ki úgy, hogy a
körtés-karamell kerüljön felülre.
fotó és
forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése