HOZZÁVALÓK
1 bögre búzafinomliszt
1 kv. kanál sütőpor
80 g vaj
1/2 bögre kristálycukor
1 db tojás
Túrós töltelékhez:
500 g túró
1/2 bögre kristálycukor
3 db tojás sárgája
1 kv. kanál búzadara
100 g tejföl
1 csomag vaníliacukor
Habhoz:
3 db tojásfehérje
3 ev. kanál kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet sütőporral elkeverjük, majd eldolgozzuk a vajjal. A tojást a cukorral habosra verjük, és elkeverjük a vajas-lisztes alappal. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A túrós töltelékhez az összes hozzávalót tálba tesszük és kézi mixerrel sima állagúra dolgozzuk. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral habosra verjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, sodrófával kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük. A tészta jusson a sütőforma oldalaira is! Rákanalazzuk a túrós tölteléket.
A töltelékes tésztát 180 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, rátesszük a habot és további 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk arra, hogy a tojáshab teteje ne égjen meg, éppen csak aranyszínűnek kell lennie.
Ezután a sütőt kikapcsoljuk, ajtaját lenyitjuk és a süteményt legalább 1 órát a sütőben pihentetjük. Ne ijedjünk meg, a tojáshab kicsit összeeshet.
Ha észrevesszük, hogy a hab teteje kezd túlságosan barnulni a forró levegőben, akkor vegyük ki a sütőből.
Akkor tehetjük be a hűtőbe hűlni a tortát, ha már a tojáshab felszínén megjelennek a kis arany színű cukros cseppecskék.
Ez akár 1-2 órát is eltarthat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése