Az egyszerűség jegyében ajánlom az alábbi, német területen frikadelle néven ismert házi "fastfood" kaját. Szerintem érdemes beiktatni a heti menübe ezt a hagyományostól csak kissé eltérő sajtos frikadellt.
HOZZÁVALÓK
50 dkg darált hús (lehet vegyesen, marha-, ill. sertés, vagy csak sertés)
1/2 zsúrkenyér (kb 2 normál méretű zsemlének megfelelően)
2 egész tojás,
15 dkg reszelt ementáli sajt,
csipet só,
bors,
pirospaprika,
vágott petrezselyem,
4 dkg sütőmargarin - a sütéshez
(vagy vaj, sertészsír, esetleg étolaj)
a mártáshoz:
(vagy vaj, sertészsír, esetleg étolaj)
a mártáshoz:
4 evőkanál víz
1,5-2 dl főzőtejszín
2 evőkanál konyak,
zöldbors,
só,
kevés gombás szójaszósz
kevés Tabasco
ELKÉSZÍTÉS
A darált húst összekeverjük az előzőleg kevés vízben beáztatott és jól kinyomkodott zsemlével (vagy zsúrkenyérrel), ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a fűszereket, a tojást, a vágott petrezselymet és alaposan keverjük-gyúrjuk össze. Kisméretű gombócokat formázunk az alapanyagból és felforrósított vajon (olajon) szép pirosra kisütjük, majd a kész frikadelleket egy papírszalvétára szedjük.
A mártáshoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot, sózzuk, megszórjuk zöld borssal és ízlés szerint adjunk hozzá a gombás szójaszószból és a Tabascóból. A frikadellt a mártással együtt tálaljuk.
apropó....tudjátok, hogy a fasírt szavunk németből került hozzánk? Kábé a XIX., század táján. Ott a"faschiertes Fleisch"néven ismerték anno (vagdalt hús).
További érdekességek a fasírtról itt olvashatóak.
bevezető jegyzet: Valery
recept és fotó:
forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése