Tél végén, kora tavasszal különösen jól esik a színes, ízes salátaféle asztalunkon....
Mennyeien ízes - és egészséges - fogás Angelstúdiótól
Egy különleges édeskés-fűszeres köret, bármilyen húsételhez ajánlott! A "különleges" jelzőre fahéjas fűszerezése adhat okot (ha egyáltalán), összességében azonban nem extra, "csak" nagyon ízletes, finom. Szerintem önálló fogásként is megállja a helyét.
HOZZÁVALÓK:
3 db közepes méretű cékla (lehet egy cékla, egy alma, hasonló nagyságú sütőtökszelet, egy fej hagyma, megfelelő arányban a zsiradékot adagolni...szóval kisebb mennyiségű adalékból készíteni, személyek számától függően)
1 db hasonló össz méretű sütőtök
1 db közepes méretű alma
1 db vörös- vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
5 ek zsír
1 szelet 0,5 cm vastag szalonna szelet
1 tk citrom leve
Fűszerek:
Himalaya só, bors, szegfűszeg,
szerecsendió, gyömbér, fahéj, ízlés szerint
Megjegyzés: én a végén egy szívsalátáról bontottam le néhány levelet (tálaláshoz), a többit megpirítva adtam a kész salátához. Véleményem szerint a céklát és hagymát is érdemes külön-külön pirítani-párolni és a végén, a nyers almakockákkal együtt hozzáadni a kész salátához.
ELKÉSZÍTÉS:
Először a tököt és a céklát vágom kockákra, majd a hagymaféléket, végül az almát. Ezután a szalonnát vágjuk apró kockákra és mindezt egy serpenyőben összepirítjuk, lehetőleg nagy lángon. Amikor megpárolódott, hozzáadom a céklát és lefedve sütjük tovább, közben fűszerezzük, sózzuk, ráfacsarjuk a citromlevet.
Ízlés szerinti puhulásig pároljuk, (kb 10 perc), majd hozzáadjuk a tököt és tovább pároljuk (kb újabb 10 perc), legvégén adjuk hozzá az almát és ha szükséges, még fűszerezzük.
További ötlet a receptet jegyző szerzőtől:
Melegen, frissen tálalható, újramelegíthető, vagy hidegtálra is különlegesség, de akkor érdemes a felesleges zsírt lecsöpögtetni hűtés előtt…
Ha szeretnénk, hogy a sütőtök megtartsa a kocka formáját tálalásig, akkor először a sütőtököt kell forró zsíron megpirítani, kimerni, és úgy kezdeni el a céklával a köretsor sütését.
Bevezető és fotó: Valery
Recept(@Angelstúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése