HOZZÁVALÓK
A tésztához:
215 dkg zabkeksz
1 tk kakaópor
11 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
25 dkg mascarpone
35 dkg nádcukor (ízlés szerint)
20 g étkezési keményítő (kukorica)
2 db egész tojás
1 db tojássárgája
10 dkg tejföl (20%-os)
1,5 dl habtejszín
1 dl presszó kávé
A csokoládé krémhez:
6 dkg étcsokoládé
6 cl habtejszín
A díszítéshez:
1 dl habtejszín
ELKÉSZÍTÉS
A zabkekszet egy késes aprítóban összetörtem. Elkevertem a kakaóporral, és az olvasztott vajjal. A kakaót csak a színe miatt kavartam hozzá, de ha lett volna itthon csokis zabkeksz, akkor biztosan azt használtam volna. :-) Egy 18 cm-es tortaformát kibéleltem a kapott masszával, úgy, hogy pereme is legyen, majd betettem a hűtőbe.
A mascarponét elkevertem a cukorral, és az összes többi hozzávalóval. Nem szabad sokáig keverni, csak amíg egyneművé nem válik. Használjunk olyan kávét a krémbe, amit szívesen fogyasztunk.
A tortaforma alját és oldalát alufóliával több rétegbe bebugyoláltam és egy nagyobb tepsibe raktam. A kapott krémet a formába öntöttem (nekem pont a peremig ért), és köré öntöttem 1 liter forrásban lévő vizet. Előmelegített 170 C fokos légkeveréses sütőben addig sütöttem, amíg a széle el nem kezdett szilárdulni, de még a közepe remegős volt. Nálam 47 percig tartott. Ha a sütő nem egyenletesen süt, akkor érdemes lehet egyszer megfordítani közben a formát.
A tortaforma alját és oldalát alufóliával több rétegbe bebugyoláltam és egy nagyobb tepsibe raktam. A kapott krémet a formába öntöttem (nekem pont a peremig ért), és köré öntöttem 1 liter forrásban lévő vizet. Előmelegített 170 C fokos légkeveréses sütőben addig sütöttem, amíg a széle el nem kezdett szilárdulni, de még a közepe remegős volt. Nálam 47 percig tartott. Ha a sütő nem egyenletesen süt, akkor érdemes lehet egyszer megfordítani közben a formát.
Amikor a torta kihűlt és eltávolítottam a tortakarikát, akkor az étcsokit gőzfürdő felett egy fém tálban megolvasztottam, majd hozzáöntöttem a habtejszínt és simára kevertem. A kapott krémet elkentem a torta tetején, és a hűtőben hagytam dermedni.
Tálalás előtt az 1 dl (cukrozott) habtejszínt habbá vertem, és azzal díszítettem a tortát.
Megj: fázisfotók a linket megnyitva láthatóak
forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése