HOZZÁVALÓK
2 liter víz (tésztafőzéshez)
só ízlés szerint
1 ½ csésze rövid makaróni,
(vagy más közepes méretű tészta
szarvacska, rövidcső)
1 evőkanál olívaolaj
1/2 csésze apróra vágott vöröshagyma
¼ csésze apróra vágott zeller
¼ csésze apróra vágott zöld bors
2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
1/2 kg marhahús ( nem csontos, nem inas rész)
frissen őrölt bors
1 evőkanál apróra vágott friss oregáno (vagy 1 teáskanál szárítva)
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom vagy petrezselyem
½ csésze apróra vágott paradicsom (lehet konzerv)
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
2 csésze tej
2 csésze kocka vagy aprított Cheddar sajt
Cayenne bors ízlés szerint
¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
* Figyelem! 1 csésze megfelel - 2,5 dl mennyiségnek
ELKÉSZÍTÉS
Először forró, sós vízben főzzük 5-6 percig a tésztát (ne tovább!). Langyos vízzel öblítsük le, tegyük félre.
Serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, zellert, zöldpaprikát, fokhagymát. Pároljuk meg (ne pirítsuk). Adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hús elveszíti pirosas színét, majd fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal (vagy petrezselyemmel), paradicsommal. Főzzük további 5-6 percig, majd forgassuk bele a kifőtt tésztát. Tegyük félre. Fűtsük fel a sütőt 200 C°-ra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, dobjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a tejet, jól keverjük el és főzzük krémesre (kb 5 perc). Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a Cheddar sajtot, a cayenne-t, a szerecsendiót, ha szükséges további sót, borsot..Addig kevergessük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad. Most keverjük össze a húsos-tésztás keverékkel és egy megfelelő méretű hőálló tálba öntsük a sajtos, makarónis, húsos keveréket. Szórjuk meg parmezánnal (ha nem szeretjük, bátran használjunk egyéb sajtfélét), tegyük a sütőbe, tekerjük fel a hőfokot 220 C°-ra és enyhe pirulásig süssük.
A Casserole francia eredetű ételféleség. Erről itt olvashatunk bővebben.
Fotó: francia vidéki vendéglő
Forrás: nytimescoking
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése