HOZZÁVALÓK
30 dkg darált csirkemell
1 nagyobb lime
1 kávéskanál csilipehely
2 szál újhagyma
1 kis fej hagyma
1 marék friss mentalevél
1 marék friss koriander
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál nyers jázminrizs
frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
Egy száraz serpenyőbe teszünk 2 evőkanálnyi rizst, és időnként megkeverve és rázogatva aranybarnára pirítjuk, míg kellemes pattogatott kukorica illata lesz. Ezután egy mozsárban vagy egy késes robotgépben apróra, de még kicsit szemcsére őröljük.
Közben a mentát, a koriandert és az újhagymát finomra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és szálasra, vékonyan felszeljük.
Egy serpenyőbe 1/2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a halszószt és a darált csirkemellet, és tűzre téve egy spatulával elmorzsáljuk a húst. Megszórjuk a csilipehellyel, borsot őrölünk rá, és időnként összeforgatva addig főzzük, míg elpárolog a leve. Ekkor hozzáadjuk a szálasra vágott hagymát is, 1-2 percig még pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított zöld fűszereket, az újhagymát és a pirított rizses por felét, majd ráfacsarjuk a lime levét, és összeforgatjuk.
Friss zöldsalátával és/vagy párolt rizzsel tálaljuk, a maradék pirított rizzsel meghintve.
Bangkok, Sampeng Lane, forgalmas utcarészlet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése