Hozzávalók:
2 közepes cikória
2 tojás sárgája
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál tejszín
só, bors, majoranna,
ízlés szerint balzsamecet (vagy citromlé)
aromás sajtféle (rokfort stb)
(változathoz: 1 kisebb fej apró kockákra vágott zeller)
Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el. Az olíva olajat serpenyőbe öntjük, a szétnyomott fokhagymát rövid ideig hevítjük (nem pirítjuk meg), majd kiszedegetjük. Ebbe öntünk egy evőkanál tejszínt, a balzsamecetet, a citromlevet és egy-két kanál vizet, majd mindezt 2-3 perc alatt összefőzzük. A két tojás sárgáját pohárban simára keverjük, hozzáteszünk egy evőkanál tejszínt, borsozzuk, ha szükséges sózzuk (vigyázzunk, mert a sajt és a balzsamecet is sós) és a mártáshoz keverjük, lassú tűzön, sűrűn kevergetve sűrűbbre főzzük. Ha nem elég folyós, kevés vízzel hígítjuk.
Ezután begyújtjuk a sütőt, 200 C°fokra. Egy tűzálló edényt vékonyan kiolajozunk, a félbevágott cikóriákat (melyeknek eltávolítjuk a torzsáját, mert keserű) egymás mellé fektetjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával (ha lehetséges friss, zöld majorannát használjunk), majd kevés citromlével is megöntözzük, pár csepp olíva olajjal meghintjük és kb 20 perc alatt készre sütjük.
A mártással és a reszelt (vagy apróra tört) sajttal tálaljuk. Ízlés szerint vajon piríthatunk mellé kevés búzadarát, amelyet egy-két kanál sós forró vízzel leöntve puhítunk, vagy egy-két maréknyi sós, zöldfűszeres vízben főtt rizzsel is tálalhatjuk.
Változat:
Amikor sül a radicchio, mellé dobhatunk enyhén sózott, apró kockára vágott zsenge zellert, különösen finom illatot, ízt kölcsönöz az egész ételnek.
A vörös radicchiot akár nyers salátának is elkészíthetjük, receptek a neten bőven találhatóak.
Néhány mondat az egészséges radicchioról:
"Vértisztító, kóros álmatlanság elleni gyógyhatásáról Pliniusz (k.e. 23-k.e. 79) írt elsőként a Naturalis Historia című könyvében. Az ókor óta bebizonyosodott, hogy a vörös cikória valóban sok értékes anyagot tartalmaz, mint pl. az intibint, ami segíti az emésztést, (gyomor keserűt készítenek belőle), azonkívül jól ismert nyugtató/altató/fájdalom csillapító hatása is, emellett flavonoidokat is és egyéb hasznos ásványi sókban is gazdag. Modern kultiválása a 15. században kezdődött meg Veneto és Trentino tartományokban, de a sötét-vörös változatát a belga agronómus Francesco Van den Borre nemesítette ki 1860-ban, aki az ún. imbianchimento azaz fehérítő technikát alkalmazta, így terjedt el a sötét, vörös-bordó színű radicchio fajta, aminek a torzsa fehér, a levelei pedig cirmosak. Napjainkban a radicchiót úgy termesztik, hogy az éppen kibújt palántákat vízes, árnyékos helyre átültetik. A fény hiánya aztán meggátolja a növényben a klorofill termelését, melynek következtében a radicchió bordóra változik." (www.konyhaTV.hu)
"A cikória a növényvilág egyik kevésbé ismert, de annál értékesebb képviselője. Magas inulin, antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető. Leveléből készült salátákkal, rakott ételekkel változatosabbá tehetjük az étkezéseinket, a gyökeréből készült kávéját bármikor ihatjuk, hiszen természetes módon koffeinmentes. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktóz intolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztamin érzékenység, stb."
ÉletÉrzékenység
Gyógyító természet
Végül 6 recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése