Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

DIÉTA - ami nem sanyargat

Az alma jótékony hatásairól biztosan sokan hallottunk, nem különben az almaecetről.

Egészségvédő hatása mellett szelíd diétára is alkalmas, szerintem azok válasszák, akik belefáradtak a csodaszerekkel és más 'ez a leghatásosabb módszer" felkiáltással ajánlott fogyókúrák gyötrelmeibe (és anyagi terheibe). Továbbá azok számára lehet egy jó megoldás, akiknek ez a legegyszerűbb segítség napi teendőik mellett. A Napidoktor leírásából számos jó tulajdonságáról olvashatunk,  teljes egészében közlöm.


Aki nem azonnali eredményre vágyik, hanem fokozatos diéta is megfelel számára, válassza az almaecet-fogyókúrát! Egészséges és nem megterhelő. 


Azt most ne vegyük számításba, hogy szeretjük-e vagy sem az almaecet ízét, hiszen egy pohár vízzel keverve étkezés előtt mindenki le tud nyelni egy kiskanálnyit.

Számos diéta igényel komoly lemondásokat, szervezetünket megterheli, ezért nem is tartható állandóan, bizonyos időközönként le kell állni vele. Az almaecet-fogyókúra azonban más. Igaz, hogy nem hoz olyan gyors és látványos eredményt, fokozatosan fogyaszt – de nem kell abbahagyni, és az egészségre előnyös hatással van.

Az almaecet jótékony hatását már évezredekkel korábban ismerték az emberek. Akárcsak az olívaolajét, az almaecet előnyeit is említette Hippokratész, már az ókorban! Amikor az almalé megerjed, létrejön az almaecet. A kezdeti fázis az almabor, majd kialakul az ecet. Az almaecetben 95 százalék víz és 5 százalék sav található, és számos, a szervezetünk számára fontos dolog: vitamin, keményítő, rost, enzim és aminosav.

Ásványi anyagokban ugyancsak gazdag: van benne nátrium, magnézium, szilícium, kalcium, kálium, fluor és foszfor is. Antioxidánst tartalmaz, mivel béta-karotin van benne. Első hallásra is jól hangzik. Az almaecetben megvannak a nyomelemek, melyekre a testnek szüksége van, így a diéta idején sem lesz hiányunk ezekből.

Hogyan fogyaszt?

Az almaecet regeneráló hatással bír a béta-karotin miatt, rosttartalma pedig segít, hogy a szív-és érrendszeri betegségek elkerüljenek bennünket. Az almaecet diéta lényege, hogy minden étkezés előtt két kávéskanálnyi adag almaecetet keverjünk el vízzel, és igyuk meg. Ásvány- vagy csapvizet használjunk hozzá, ne szénsavasat. Célszerű naponta ötször, de kevesebbet enni, ha minden alkalommal iszunk az evés előtt almaecetet, havonta fél kilótól szabadulunk meg.

Nos, ez valóban nem túl gyors fogyókúra, viszont állandóan tartható, nem kell különösebb odafigyelés, nincs szükség a különféle ételek napokra bontására, mint például a 90 napos diéta esetében. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy amit naponta megeszünk, az ne legyen több 1200 kalóriánál. Az egyébként is méregtelenítő hatással bíró almaecet pedig „dolgozni” kezd: csökkenti az étvágyat, emellett erős vízhajtó és anyagcsere-segítő, hozzájárul a zsírok lebontásához.

Egy dologra érdemes odafigyelni az almaecet kapcsán: lehetséges, hogy egyes gyógyszerek hatásait befolyásolja, ezért ha úgy érezzük, szükséges, kérjük ki orvosunk véleményét az almaecet diéta előtt.


Külsőnknek is jót tesz


Annyi bizonyos, hogy az almaecet több szempontból is szépít. Biztosan akad, aki már kipróbálta haja fényesítésére, bőre szépítésére. A hajat almaecettel kevert vízzel – esetleg teacserjeolaj hozzáadásával – kell leönteni hajmosás után, majd rajtahagyni. Ha bőrünkkel gond van, gyorsítja a gyógyulást az almaecet diéta, de a viszketést is enyhíti egy almaecetes fürdő, ha bárányhimlőben, netán kanyaróban szenved valaki.

Házilag is megoldható

Ha nem boltban veszünk, házilag is készíthetünk almaecetet. Három kiló lereszelt almából készítjük, hat deciliter mézet és vizet használunk hozzá. Az almát és mézet összekeverjük, majd a masszát felöntjük vízzel, hogy az edény tetejéig csak 10 cm hely maradjon – ne feledjük, hogy kell a hely az erjedés miatt. Majd zárjuk le az üveget, és egy közepesen meleg, nagyjából 20 fokos helyen tároljuk. Később átrakhatjuk hűvösebb helyre, az almaecet 8 hét elteltével fogyasztható, miután az erjedő alma tetejéről gumicső segítségével leszívtuk az ecetet. Az almaecet erőssége függ attól, mennyi ideig áll, mielőtt kibontjuk.

 Képtalálat a következőre: „apfel essig”

A témához kapcsolódva egy almaecet alapú, anyagcsere gyorsító ital receptjét olvashatja az érdeklődő ITT

Hozzávalók
2 evőkanál nyers, szűretlen almaecet
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szerecsendió
fél kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál juharszirup vagy méz
2 csésze víz

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat ügyelve arra, hogy gyors mozdulatokkal kavarjuk. Ha kész, fogyaszthatjuk.

Fogyasztása:

Naponta egy alkalommal, lehetőleg a reggeli időszakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)