A Goodfood isteni receptjét ajánlom mindenki szíves figyelmébe. Magam biztosan ki fogom próbálni, hiszen a választék bővítés mellett egy másik, nagyon fontos szempont az, hogy a fermentált zöldségfélék rendkívül egészségesek.
Készítsünk savanyított retket! Feldobhatunk vele salátákat, de a savanyú káposztáéhoz hasonló íze miatt hot dogba vagy hamburgerbe is nagyszerű.
"400 g, 20 perc előkészítés + 1 óra sózás és 4-7 nap erjesztés, könnyű elkészítés. Íme:
HOZZÁVALÓK
300 g hónapos retek megmosva és finomra szeletelve (a legjobb mandolinnal szeletelni)
½ piros húsú paprika finomra aprítva
2 tk. tengeri só
½ tk. demerara (barna) cukor
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 chili kimagozva és finomra aprítva
szénsavmentes ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS
1 Az üvegeket korábban sterilizálnunk kell, és majd a fermentációt is ellenőriznünk kell a következő 4-5 nap mindegyikén.
2 Egy tálban kézzel forgassuk össze a retket a paprikával, a sóval és a cukorral, közben jól nyomkodjuk is meg a zöldségeket, hogy elkezdjenek levet ereszteni. Hagyjuk állni a keveréket 1 órán át, majd újra forgassuk át, nyomkodjuk még nagyjából 10 percen keresztül. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit, aztán nyomkodjunk még egy kicsit.
3 Tegyük a keveréket a sterilizált üvegbe, nagyon alaposan és erősen lenyomkodva. Győződjünk meg róla, hogy nem maradtak benne légbuborékok (én a biztonság kedvéért egy tiszta sodrófával szoktam jól lenyomkodni). Ahogy lenyomjuk, a sós lének el kell lepnie a retket (ne töltsük teljesen tele az üveget, maradjon a tetején 2-3 cm hely). Valóban nagyon erősen le kell nyomni a zöldséget. Ha a sós lé nem fedi el a retket, öntsünk hozzá egy kevés ásványvizet, hogy a folyadék teljesen ellepje – ez döntő fontosságú.
4 Gyűrjünk össze néhány ív sütőpapírt és préseljük az üvegbe: ez majd lenyomva tartja a zöldséget. Az üveg tetejére tiszta muszlinkendőt tegyünk, gumiszalaggal rögzítsük. Hűvös, sötét helyen tegyük egy polcra, és hagyjuk így négy–hét napig, attól függően, mennyire fermentáltan szeretjük – ez tényleg csak iránymutatás, hagyatkozzunk a saját ízlésünkre. A fermentációhoz szükséges idő az évszaktól függ. Ha meleg van, a folyamat gyorsabb, ha hideg, akkor lassabb. Én szeretem mindennap ellenőrizni, hol tart: ehhez vegyük le a muszlinkendőt, vegyük ki a sütőpapírt, így felszabadulnak az erjedés közben keletkező gázok, az üveg biztosan nem fog felrobbanni. Ha megfelelőnek találjuk a retek ízét, távolítsuk el a sütőpapírt és a muszlinkendőt, zárjuk le az üveget a csavaros tetővel és a továbbiakban tároljuk a hűtőben, hogy megakadályozzuk az erjedés folytatódását. Hónapokig eláll."
forrás: GOODFOOD
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése