Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

SAVANYÍTOTT HÓNAPOS RETEK


A Goodfood isteni receptjét ajánlom mindenki szíves figyelmébe. Magam biztosan ki fogom próbálni, hiszen a választék bővítés mellett egy másik, nagyon fontos szempont az, hogy a fermentált zöldségfélék rendkívül egészségesek.

Kapcsolódó kép

Készítsünk savanyított retket! Feldobhatunk vele salátákat, de a savanyú ­káposztáéhoz hasonló íze miatt hot dogba vagy hamburgerbe is nagyszerű.

"400 g, 20 perc előkészítés + 1 óra sózás és 4-7 nap erjesztés, könnyű elkészítés. Íme:


HOZZÁVALÓK

300 g hónapos retek megmosva és finomra szeletelve (a legjobb mandolinnal szeletelni)
½ piros húsú paprika finomra aprítva
2 tk. tengeri só
½ tk. demerara (barna) cukor
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 chili kimagozva és finomra aprítva
szénsavmentes ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS

1 Az üvegeket korábban sterilizálnunk kell, és majd a fermentációt is ellenőriznünk kell a következő 4-5 nap mindegyikén.
2 Egy tálban kézzel forgassuk össze a retket a paprikával, a sóval és a cukorral, közben jól nyomkodjuk is meg a zöldségeket, hogy elkezdjenek levet ereszteni. Hagyjuk állni a keveréket 1 órán át, majd újra forgassuk át, nyomkodjuk még nagyjából 10 percen keresztül. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit, aztán nyomkodjunk még egy kicsit.
3 Tegyük a keveréket a sterilizált üvegbe, nagyon alaposan és erősen lenyomkodva. Győződjünk meg róla, hogy nem maradtak benne légbuborékok (én a biztonság kedvéért egy tiszta sodrófával szoktam jól lenyomkodni). Ahogy lenyomjuk, a sós lének el kell lepnie a retket (ne töltsük teljesen tele az üveget, maradjon a tetején 2-3 cm hely). Valóban nagyon erősen le kell nyomni a zöldséget. Ha a sós lé nem fedi el a retket, öntsünk hozzá egy kevés ásványvizet, hogy a folyadék teljesen ellepje – ez döntő fontosságú.
4 Gyűrjünk össze néhány ív sütőpapírt és préseljük az üvegbe: ez majd lenyomva tartja a zöldséget. Az üveg tetejére tiszta muszlinkendőt tegyünk, gumiszalaggal rögzítsük. Hűvös, sötét helyen tegyük egy polcra, és hagyjuk így négy–hét napig, attól függően, mennyire fermentáltan szeretjük – ez tényleg csak iránymutatás, hagyatkozzunk a saját ízlésünkre. A fermentációhoz szükséges idő az évszaktól függ. Ha meleg van, a folyamat gyorsabb, ha hideg, akkor lassabb. Én szeretem mindennap ellenőrizni, hol tart: ehhez vegyük le a muszlinkendőt, vegyük ki a sütőpapírt, így felszabadulnak az erjedés közben keletkező gázok, az üveg biztosan nem fog felrobbanni. Ha megfelelőnek találjuk a retek ízét, távolítsuk el a sütőpapírt és a muszlinkendőt, zárjuk le az üveget a csavaros tetővel és a továbbiakban tároljuk a hűtőben, hogy megakadályozzuk az erjedés folytatódását. Hónapokig eláll."

forrás: GOODFOOD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)