HOZZÁVALÓK
(kb. 7 db 200 ml-es üveghez)
900 g (előkészítés után mért) birsalma
250 ml víz
350 g (előkészítés után mért) alma
Fél tasak dr. Oetker Citromsav
1 tasak dr. Oetker Dzsemfix 3:1
350 g cukor*, gyümölcscukor vagy szorbit
Elkészítés és további tudnivalók a receptközlő oldalán olvashatók.
Javaslatok, alternatív elkészítés
* Cukorbetegek cukorpótló anyagokat használjanak.
az ősz gyümölcsei....
Egy kis olvasnivaló:
"Tudományos nevén: Cydonia Oblonga, fordítása: krétai alma, de a köznyelv birskörtvélynek is hívja. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól. A rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A magyar „birs” szó ismeretlen eredetű, legkorábbi alakjai bis, biss voltak. A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek.
A világon mintegy kétszáz faj ismert. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 centiméter hosszú, 6–9 centiméter széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 centiméter átmérőjű). Ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.(..)A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a „méreganyagokat” a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos: például Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.
A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve, párolva azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz, és a gyümölcshús kellően felpuhul. Viaszos héja általában nagyon vastag, ugyanakkor fantasztikus illata van. A gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll a leszedése után." (receptek, további érdekességek a linket megnyitva olvashatók).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése