Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Birs+alma dzsem

Itt van az ősz és újra megjelennek a kertekben, piacokon a szép, érett, illatos birsalmák-körték. Egy remek, könnyen, gyorsan elkészíthető dzsemet ajánlok. "Napi egy alma, az orvost távolt tartja!" Ismerjük a mondást, ugye? A lekvárok, dzsemek élettani, egészségvédő tulajdonságairól sokat lehet már tudni (lent olvasható, az almáról nem különben.Nos nem csupán frissen, hanem dzsemként, a fanyar, illatos birssel összefőzve is pompás és nagyon egészséges. A recept gondol azokra is, akik cukor nélkül szeretnék elkészíteni, fogyasztani.

Kapcsolódó kép


HOZZÁVALÓK
(kb. 7 db 200 ml-es üveghez)

900 g (előkészítés után mért) birsalma
250 ml víz
350 g (előkészítés után mért) alma
Fél tasak dr. Oetker Citromsav
1 tasak dr. Oetker Dzsemfix 3:1
350 g cukor*, gyümölcscukor vagy szorbit

Elkészítés és további tudnivalók a receptközlő oldalán olvashatók.

Javaslatok, alternatív elkészítés 
* Cukorbetegek cukorpótló anyagokat használjanak.
Képtalálat a következőre: „quince and apple on table”

az ősz gyümölcsei....




Egy kis olvasnivaló:

"Tudományos nevén: Cydonia Oblonga, fordítása: krétai alma, de a köznyelv birskörtvélynek is hívja. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól. A rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A magyar „birs” szó ismeretlen eredetű, legkorábbi alakjai bis, biss voltak. A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyü­mölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek.

A világon mintegy kétszáz faj ismert. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 centiméter hosszú, 6–9 centiméter széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 centiméter átmérőjű). Ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.(..)A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a „méreganyagokat” a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos: például Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve, párolva azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz, és a gyümölcshús kellően felpuhul. Viaszos héja általában nagyon vastag, ugyanakkor fantasztikus illata van. A gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll a leszedése után." (receptek, további érdekességek a linket megnyitva olvashatók).

Képtalálat a következőre: „leaves fallen in the garden  in autumn”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)