Makk Károly gasztronómiai kalandjainak kezdeteiről szóló írását folytatva, mindjárt a kezdő idézetről egy saját gondolat:
"családi íz" ...ételeinknek akkor lesz családi íze, ha szeretteinknek főzzük nap mint nap a déli harangszó idejére, a iskola, munka utáni, esti vacsorákra, vagy attól válik "családi ízűvé" egy étel, mert mindannyiunknak valamilyen emléke fűződik egy tál gőzölgő csülkös bableveshez, illatos gulyáshoz? Valami ismerős, kellemes, meleg érzések járják át az embert ha egy illatot, ízt felismer. Azt hiszem a szándék és gyakorlat, valamint az emlékek összessége sűrűsödik így : "családi íz". Jó érzés. Otthon-hangulat. Erre vágyunk mindannyian, nem?
Konyhában táboroztunk II.
Az írás első fele
..Mostanában a sztár Fehér Gyuri barátom, aki nemrégiben egy tiszai filmet forgatott. A halfogás mesterei alaposan kiokosították, s mos tő főzi a legremekebb halételeket: drukkerek és aggódók gyülekezetében - mert a főzéshez természetesen mindenki jobban ért a másiknál.
Ha jól meggondolom, a főzés tudományát én sajátságosan gyakorlom, nem ismerem a bonyolult műveleteket és nem szeretem a merev szabályokat.
Rögtönözni szeretek.
Például az imént említett apró kockára vágott disznóhőst ráhelyezem a sütő rostélyára - az alatta levő tepsibe pedig "művészi rendetlenségben" elszórom a félig megfőzött zöldséget, zellert, krumplit, gombát és ami még akad a kamrában. Nem kedvelem a művelt nyugatról származó porított fűszereket: a fokhagyma legyen illatos, igazi, a petrezselyempor helyett érezzem a valódi levelek csodálatos illatát!
A finoman fűszerezett hús leve sülés közben rácsorog az alatta iruló-piruló zöldségekre. A zöldségek is kieresztik gazdag levüket, ezt pedig a húsra locsolom - e körforgás pazar végeredményt kínál. S amíg mindez elkészül, folyik a diskurzus, az ugratás, az anekdotázás, s bármilyen éhesek is az illatoktól, meg a nálam mindig található jóféle háztáji bortól - még arra is szánunk időt, hogy megterítsünk.
Ropogós abroszon ég a gyertya, a színes tányérok és szalvéták összeállítása is közfelkiáltással történik, azután jó étvágyat!
Csak az a kár, hogy a gyomrom néha tiltakozik a konyhaművészetem ellen! Vigyáznom kell, a nehéz ételeket lassanként meg kell hagynom a "fiatal farkasoknak", például a remek asszisztensemnek, Xantusz Jánosnak, aki a legváratlanabb időkben szimatol be a konyhámba:
- Érzem, hogy itt valahol családi ízű csülökmaradéknak kell lennie!
Tudja már, hogy félreteszem neki... /az interjú 1982-ben született/
Bár nem tartozik szorosan a témához, mégis idehozom Xantusz János filmrendező gondolatait Makk Károlyról. Talán a poszt kezdő idézete miatt.
Egy interjúban így mesélt:
"Volt egy-két tanárom, akikre szeretettel gondolok. Makk Károly volt az, akitől a legtöbbet tanultam. Szokás ellene felhozni, hogy nem tart órákat - mások visszakérdeznek, lehet-e egyáltalán tanítani ezt a mesterséget, és ha igen, mit jelent az. Ez a nem éppen tanári attitűd ma is kíséri a filmes oktatást. Én azt gondolom, ha az oktató karizmatikus, az fontosabb, mint hogy bejárjon az órákra, ami persze szintén nem lényegtelen.(..) Abból a rossz vénámból fakadóan, hogy nagyon nehezen tudok elfogadni autoritást, odáig biztos nem jutnék el, hogy csodáljam a példaképemet, és tudatosan lessem a mozdulatait. De szeretek vele dolgozni, időt tölteni, és akarva-akaratlanul rengeteg mindent ellesek tőle. A Karcsi sármos, karizmatikus ember, legendás arról, hogy a tanítványai a gesztusait, a hanghordozását, a modorát lekoppintják - most, ahogy így beszélek, a gesztusai, a hanghordozása, némiképpen a gondolkodásmódja is detektálható az enyémben. Meg tudom számolni a két kezemen azokat, akiknek a manírjait én hordozom magamban. Saját magam is egy vagyok ebben a panoptikumban, ráadásul nincs is oroszlánrészem saját magam manírjaiban. A Karcsi körülbelül 8%-ban van bennem. A filmjeimben is. A Szoba kiáltással című filmben, amikor a Zofia néni fekszik a csipkés kispárnán, és arról panaszkodik, hogy ő már szklerotikus, az a fajta odafordulás az öregasszonyhoz, az Makk." /forrás/
Kossuth- és Balázs Béla díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész. *
A recept sem marad el.
SÖRBEN SÜLT CSÜLÖK
Hozzávalók
1 db nyers hátulsó csülök
0,5 l sör
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt fekete bors
½ kávéskanál őrölt kömény
1 dl olaj
Elkészítés
Egy-két nappal az elkészítés előtt bepácoljuk a csülköt. Megsózzuk, majd az olajban elkevert köménnyel, borssal és finomra vágott fokhagymával megkenegetjük. Beletesszük egy tálba, lefóliázzuk és hűtőbe rakjuk. Sütés előtt egy órával kivesszük a hidegről, és belerakjuk egy kisebb tálba. Ráöntjük a sört, melynek teljesen el kell lepnie. Így hagyjuk állni egy óra hosszat. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy óra múlva a csülköt áttesszük egy nagyobb tepsibe, újból rálocsoljuk a sört, lefedjük és hagyjuk sülni kb. két órán át. Ezután fedő nélkül pirítjuk tovább egy óráig. Időközönként ellenőrizzük, nehogy odaégjen.
Köretként illik hozzá a krumplipüré, vajban sült krumpli vagy sült krumpli, de ízlés szerint rizzsel, zöldségekkel és savanyúsággal is fogyasztható.*
Az írás első része
*a recept nem az interjú része
Saját írás
Forrás: ősrégi Magyar Konyha magazin/saját
3 megjegyzés:
Kedves blogíró, a sörben sült csülök bejegyzés fotója gasztroblogomról származik (http://www.gabojsza.hu/2010/10/sorben-sult-csulok.html) azt a femcafe.hu is engedély és forrás megjelölés nélkül használta, majd törölte. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy 2017.február 28-ig távolítsa el.
Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza
Az inkriminált fotót a Femcafe oldaláról hoztam, a fotó alatt linket helyeztem el, mely a forrásra mutatott "Fotó"felirattal. Ettől függetlenül a kérdéses fotót eltávolítottam 2017. február 23. 16.30 perckor.
Megjegyzés küldése